Eklundavägen 21

702 17 Örebro

Sverige

70217

019-123 567

Örebro Kiropraktorklinik stängde kliniken i 10 dagar till förmån för volontärarbete i Panama!
27/3
Idag börjar äventyret!
Vår kiropraktor Henric Sahlen är en väldigt ödmjuk person och skryter sällan om sig själv, men det här känner vi behöver uppmärksammas. Henric är just i detta skede i Panama, han är en av 49 Kiropraktorer från hela världen som bestämt sig för att ur egen kassa bekosta en missiontrip ner till Panama City, där målsättningen är att mellan den 25 mars - 1 april justera över 10 000 tals människor som är i behov av hjälp, men inte kan få det på plats.
Anledningen till att Henric valt att åka dit, är dels för att Henric alltid haft en passion för att hjälpa människor att hitta deras sanna potential men också för att hans mentor Stew Bittman som är en väldigt respekterad och renommerad kollega inom Kiropraktorprofessionen gjorde sin allra första missiontrip just till Panama, för exakt 20 år sedan. Det blev en ögonöppnare och också en historia som skulle motivera samt inspirera en mängd Kiropraktorer till att göra skillnad världen över.
Under dessa dagar kommer Kiropraktorerna färdas över Panamakanalen till totalt 9 provinser med den erfarne Stew Bittman i spetsen.
Sedan 2001 har Henric jobbat för ett hälsosammare Örebro, nu också för en hälsosammare värld!
Vi på kliniken är mycket stolta kollegor!

Här träffar vår kiropraktor Henric borgmästaren av Panama City och välkomnas som stadens hedersgäst!

Mission trip Panama
28/3
Dag 2 Avslutat
Vissa möten i livet påverkar oss mer än andra och dessa möten kan ta oss till ställen vi aldrig någonsin trodde vi skulle hamna. För 5 år sen var Henric på en föreläsning i Spanien, en av föreläsarna stack ut samt gjorde ett otroligt intryck på honom, det var något speciellt, han var varm, genuin och utstrålade ett sådant lugn. Hans passion för Kiropraktik och att vilja hjälpa andra var något Henric aldrig tidigare upplevt.
På bilden ser ni Henric tillsammans med sin mentor Stew Bittman och även en av initiativtagarna till resan, det är så mycket kärlek i denna bild, två människor med ett gemensamt mål, att göra världen lite bättre!
Dag två har varit spännande, Henrics grupp är stationerade i en lite fattigare del av Panama. Dagen innan hade det varit ett relativt lugnt flöde av människor på deras station, så gruppen får ett uppdrag att bege sig till en skola i närheten, för att justera elever samt personal och endast en Kiropraktor ska stanna kvar på stationen. Henric tar osjälviskt på sig uppgiften att stanna kvar.
Justeringarna nere i Panama fungerar lite annorlunda mot hemma, man jobbar endast ”upper cervikal” alltså bara nackjusteringar, då detta är den i särklass viktigaste justeringen, då den öppnar upp flödet från hjärnan till övriga delar av kroppen (den lätta förklaringen). Man har heller inga bänkar, människorna sitter på stolar, vilket gör att man kan hjälpa fler människor och att det samtidigt sparar på kiropraktorernas kroppar. Tio stolar står utställda och köerna fylls upp, så fort en stol blir tom så fylls den med en ny människa redo att bli justerad och kiropraktorerna byter av varandra med jämna mellanrum.
Tillbaka till Henric! Rykten har börjat sprida sig om de duktiga Kiropraktorerna som gör ett enastående jobb. Människor mår bättre och känner sig friare, man vill att sina vänner samt familjer också ska få känna samma sak. Så från alla hörn och kanter börjar det dyka upp fler och fler människor. Köer börjar bildas och Henric jobbar på utan pauser då han vill hjälpa så många som möjligt, i slutet av dagen har Henric justerat nästan 3/4 mer än dagen innan, över hundratals människor, något Henric aldrig ens varit i närheten av att göra på en och samma dag. I extrema situationer, blir man tvungen att göra saker man aldrig tidigare trott varit möjligt.

Mission trip Panama

Dag 3 Avslutat

29/3

En ny dag i de behövandes tjänst.

Henric berättar att det är svårt att beskriva hur det verkligen är på plats nere i Panama, så mycket känslor som rör om, perspektiven om vad som verkligen är viktigt och att varje möte berör en.

Henric säger att han i två dagar varit på sin station helt själv, utan tolk och ingen som helst möjlighet till muntlig kommunikation, så allt sker via kroppsspråk, närvaro samt en hjärtlig intuition. Han säger att många som blivit justerade kommer tillbaka med ännu fler vänner och familjemedlemmar och det lyser så mycket om en del, som om hoppet har börjat återvända, ”nästan så jag blir rädd”

Det är något otroligt att få vara en del i att hjälpa samhällets mest utsatta människor till en något ljusare vardag. Ett av mötena som Henric berätta om, är en man med cancer och hål rakt igenom halsen, fram sticker ett kaffefilter bara för att kunna andas, inte direkt den normala patienten man får. Utan någon aning om hur långtgående cancern är och hur mycket den spridit sig, att kunna finnas där för någon villkorslöst när någon behöver det som mest och lindra en persons smärtor även om det bara är några procent, är magiskt.

Jag tjatar ständigt på Henric om att få bilder och filmsnuttar, då det är många som frågar, som också vill vara en del av äventyret. Henric meddelar att det är svårt att hinna, då han knappt hinner äta och dricka för att det är så många som vill bli justerade. Han vill dessutom hjälpa så många han hinner och kan, men lovar att försöka.

Henric tackar också för all kärlek ifrån alla er alla som är med och stöttar honom, det ger honom extra energi och glädje.

Mission trip Panama 30/3
Dag 4 Avslutat
Vårt CREW justerade presidenten av Panama!!!
Man förstår inte hur stort detta har blivit säger Henric, 4 gånger har har vi fått vara med i nationell tv, ständigt omnämnda i radio och lokaltidningar. Borgmästaren åker personligen ut till alla Kiropraktorer för att träffa oss och lånar dessutom ut sina privata bilar så att vi kan ta oss till våra stationer. Allt är väldigt bra uppstyrt, vilket känns väldigt tacksamt samt underlättar för oss och gör att vi verkligen kan fokusera på det vi faktiskt är här för att göra, att hjälpa så många människor som möjligt!!
Låt mig berätta om min nyblivne vän och Kiropraktor kollega Marco säger Henric, en helt underbar själ och samtidigt totalt orädd. Han är lite av en rebell på ett positivt sätt, tack vare hans hängivenhet och långa erfarenhet i branschen kör han Solo nere i Panama.
Här om dagen kliver han in på ett sjukhus i Panama och på en brytande fransk dialekt säger han, jag ska justera alla patienter på detta sjukhus. Personalen säger vänligt men bestämt att du kan tyvärr inte komma in hit i shorts och tofflor det strider mot våra regler om sterilitet, okey svarar Marco, då går DU och fixar ett par byxor och ett par skor åt mig så kan jag börja justera! Men vi har inga skor liggandes till dig säger personalen, Marco svarar snabbt okey imorgon kommer jag tilllbaka med ett par skor och byxor ”and then you vill have NO excuse!!!”. I och med hans ihärdighet fick han även äran att optimera potentialen för ingen mindre än Panamas 49:e president Juan Carlos Varela!!
Under gårdagen fick Henric äntligen lite backup av kollegor så han slapp vara ensam på sin station, han säger att det var tur då det bara blir fler och fler som vill bli justerade och han tycker att det är beundransvärt vilken tillit, värme och givmildhet man får från dessa individer trots att de enda orden man kan kommunicera med är följande: ”Maniana, perfecto, si och importanto”, men det är helt otroligt vad man får när man ger. Som Michael Jackson skrev, ”It starts with the man in the mirror”
I och med lite mer kiropraktorer på plats, gavs det lite mer utrymme till att fånga dessa färgstarka människor på bild och även tid för att springa och kissa *puh*. När jag är på väg till vårt vanliga toaställe så var det en läcka i rören så jag fick knacka på hos grannarna, en statliga myndighet motsvarande Trafiksäkerhetsverket. Då jag var på väg ut, så ropar personalen ”no,no, wait we want adjustment” så som ni ser i bildspelet så fick Henric justera ett 60 tal personer på plats i deras egna lokaler
Varje dag lottas det ut specialuppdrag och en grupp av kiropraktorer får åka till olika platser för att justera, det kan vara barnhem, sjukhus, skolor eller platser för människor med särskilda behov och handikapp. Henric har låtit kollegorna i hans grupp få förtur men imorgon föll lotten på Henric till att delta i ett specialuppdrag. Han kommer att få åka till ett högsäkerhetsfängelse det sägs vara det tuffaste i hela Panama, det berättas historier om att när Kiropraktorer varit där tidigare år, så har det varit lugnt i flera veckor efteråt. Henric berättar att han känner sig väldigt taggad inför detta då han kommer att få dela detta uppdrag med bland annat sin mentor Stew.
Mer om detta äventyr på måndag!

Mission trip Panama
31/3
Sista dagen Avslutat
I skrivande stund sitter Henric i planet på väg hem till Sverige, pratade en liten stund med honom i fredags då han berättade att det varit en omvälvande resa, med många lärdomar, mycket känslor och så många underbara möten. Henric berättar återigen att det är något väldigt unikt med att få åka i väg på detta sätt, att få tjäna människor som lever under enkla samt tuffa omständigheter, att få ge av sig själv utan att kräva något tillbaka och få se de enorma skillnader kiropraktiken kan göra för människor.
Jag frågar Henric om det är något möte som påverkat honom lite extra, han svarar att det är så många så det är svårt att välja men han skrattar lite över ett särskilt möte. En av dagarna så träffar han på en något äldre man som verkar leva ute på gatan, han ser ut att vara sargad, sliten och verkar väldigt låg, Henric förklarar på sin något begränsade spanska att ha skulle vilja justera honom, han undersöker honom och märker att det är väldigt låst uppe i nacken på honom. När han justerar den högra sidan får farbrodern en otrolig kick börjar grymta och slå omkring sig med sin käpp, Henric säger att han behöver justera den andra sidan också, samma sak händer där, han flyger upp, grymtar och försvinner därifrån. 10 minuter senare kommer mannen tillbaka med jordens leende och tummarna upp i luften.
Det är annorlunda här nere, hemma jobbar vi hela tiden med vad som kan vara fel, här har vi ingen aning, utan letar efter störningar, justerar och optimerar kroppens egna läkningsprocess, sen låter vi kroppen göra sitt. Det är så häftigt att se kroppens potential och vad som händer när den får lite hjälp på traven. Påminner om vad Kiropraktikens fader DD. Palmer sa: ”There is a vast difference between treating effects and adjusting the cause”
I fredags besökte Henric ett högsäkerhetsfängelse, en liten grupp kiropraktorer hade blivit utvalda till detta specialuppdrag, med motiveringen att vid tidigare år, när Kiropraktorer hade varit där, så hade det varit lugnt i flera veckor efteråt. Henric berättar att dom justerade över 1500 personer på fängelset, det var en skrämmande miljö, men samtidigt så var människorna väldigt tacksamma då det råder brist på besök och mänsklig kontakt. En erfarenhet rikare, alla behöver kiropraktik.
Trots att arbetspasset var slut, så begav sig Henric till sin station och jobbade en hel timma extra då han kände lite separationsångest och tacksamhet till invånarna som hade berikat hans liv den senaste veckan.
Henric avslutar med att säga jag hoppas verkligen att jag får chansen att göra en liknande resa igen, jag har fått med mig så mycket!